top of page

Ind i genren

Film er fortællinger i billeder. De kan være lange eller korte, dokumentariske eller opdigtede, men fælles for alle film er, at de kun viser en lille del af den samlede fortælling. Resten foregår i din fantasi:

Vi befinder os i en lejlighed. Der er tomme flasker og cigaretskod over det hele – og på gulvet ligger en livløs kvinde. En mand forlader lejligheden. En avisforside fortæller om fundet af en myrdet kvinde. Manden er på flugt, ud af byen, og langs forstædernes villahaver til skoven. Undervejs får han vand af en ældre kone. I skoven bliver han indhentet af nogle forfølgere, der har grebet til våben – en skovl.

Ikke mange ord, ikke meget handling og kun én lang scene, der imidlertid bringer os vidt omkring. Men det er alligevel en lille film, der åbner for et større univers og en større fortælling. Den efterlader nemlig en række spørgsmål. Svarene skal den enkelte seer finde i sin egen fantasi, sine livserfaringer og sit menneskekendskab. Scenen giver seeren ’mindst muligt’ til ’mest mulig’ fantasi. Sådan fungerer den gode film. Fantasiens univers er altid større end filmens univers, men filmens univers er føden for fantasiens.

SOMMERSØNDAG, 2008

Analyse af Sommersøndag

Undersøg nu, hvordan temaet realiseres i filmen. I kan finde vejledning og hjælp til analysen i KortfilmCirklen og i Filmiske virkemidler.

- Karakteriser faren og sønnen – hvordan er de? Hvordan har de det indbyrdes? Er de udstyret med nogle 3.dimser? I så fald: Hvad betyder de?

- Hvordan udvikler historien sig? Find fremdriftselementersom fx varslinger og parallelklip.

- Sommersøndag er bygget op i overensstemmelse med berettermodellen. Find berettermodellens syv faser i filmen.

- Undersøg forholdet mellem historieplanet og handlingsplanet. Hvornår ved I mere, end personerne gør? Se mere i KortfilmCirklen under Stil.

- Overvej, om der er tale om en plotdreven eller karakterdreven fortælling?

- Find eksempler på brug af virkemidler, der er med til at øge spændingen. Det kan være på både filmiske virkemidler og klipningen, dvs. den måde, optagelserne er sat sammen på.

Temaet i Sommersøndag

- Overvej, hvad der er filmens tema. Tag udgangspunkt i filmens slutscene og diskuter, hvad der er farens dilemma. Skriv jeres bud på et tema ned.

Plot-point-modellen

Plot point modellen viser den dramaturgiske udvikling i mange karakterdrevne film. Den består af to afgørende vendepunkter (plot points): Første vendepunkt, hvor en igangsættende begivenhed sætter skred i handlingen og andet vendepunkt, hvor handlingen bringes til en afslutning. 

Akt 1: Stoffet – personer, miljø, konflikt – etableres. Akt 1 fungerer som et set-up, der leverer forudsætningerne for akt 3. Akt 1 præsenterer især hovedkarakteren.
Plot point 1: En (uventet) begivenhed indtræffer, og sætter handlingen i skred eller ændrer handlingens retning. Hovedkarakteren udfolder sine egenskaber.
Alt 2: Begivenheden udfolder sig. Den har konsekevenser for personerne. De træder i karakter.
Plot point 2: Handlingen tilspidses, og en ny begivenhed skaber en situation, der bringer handlingen til afslutning

Kortfilm

Læringsmål for forløbet

Når du har arbejdet med dette forløb:

 

- kan du opleve og forstå kortfilm med et danskfagligt fokus

- kan du analysere en kortfilm som genre 

- kan du gøre rede for opbygning af dramaturgi, brug af filmiske virkemidler, klipning og tematik

Kortfilm info

- Kortfilm er, som navnet siger, korte film, dvs. mellem 3 og 30 minutter. Kortfilm kan både være fiktionsfilm og dokumentariske film.

 

- Kortfilmens særtræk er at fortælle mest muligt på kortest mulig tid. Hvor kort kan du selv fortælle en historie – det er kunsten i kortfilm.

 

- Kortfilmen rummer derfor kun få scener eller situationer, få medvirkende, måske en igangsættende begivenhed eller en overraskelse til sidst.

 

- Kortfilmen har fokus på personer og genstande.

 

- Kortfilmen giver dig begrænset baggrundsviden om personer, miljø og handling.

 

- Kortfilmen begynder ofte in medias res, dvs. midt i en handling.

 

- Fordi kortfilmen skal være kort, eksperimenterer den ofte med de filmiske virkemidler og måden at fortælle på.

Den 3.dims

Den 3.dims kalder vi de genstande, der optræder mellem filmens karakterer, og som har betydning for filmens handling – fx et mystisk brev, en punkteret cykel eller en tabt taske. Disse genstande udstyres med en særlig betydning, og du vil hurtigt fokusere din opmærksomhed på disse genstande. Den 3.dims omfatter selvfølgelig ikke alle genstande i filmen. De fleste genstande optræder for at skabe et miljø, den 3.dims optræder for at skærpe filmens handling og karakterernes indbyrdes forhold.

Uddybelse af fagbegreber:

Karakterdreven:

En karakterdreven handling, der først og fremmest udvikler sig på grund af nogle indre omstændigheder hos filmens hovedkarakterer. Hovedkarakteren kan være i tvivl, usikker eller genert, men en anden karakter hjælper vedkommende med at overvinde dette.

 

Plotdreven:

Et plot er en betegnelse for en films ydre handling, kort fortalt. En plotdreven handling er en handling, der først og fremmest udvikler sig på grund af nogle ydre omstændigheder, som filmens karakterer er tvunget til at reagere på.

 

INDE I GENREN

UNDER BÆLTESTEDET, 2006

Den fortællende kortfilm

Nu skal I se endnu en fortællende kortfilm, "Under bæltestedet". Filmen er dramaturgisk bygget op efter en anden model end Sommersøndag, nemlig plot-point-modellen. Den kan I læse mere om længere oppe på siden

 

Under bæltestedet (11 minutter), handlingen kort:

To mænd sidder på en restaurant og taler sammen – om kvinder. En kvinde slutter sig til selskabet, og den ene mand begynder at flirte med hende. Imens foregår der under bordet(under bæltestedet) en anden form for flirt. 

Opgave 1.

Se filmen uden afbrydelse. Inden I drøfter filmen bagefter, skal I hver især i 5 minutter nedskrive jeres umiddelbare tanker om filmen:

- Skriv et kort handlingsreferat.

- Skriv, hvad du umiddelbart tænker om filmen. Kunne du lide den?

- Diskutér nu jeres notater sammen i klassen.

 

Opgave 2.

- Overvej, hvad der er filmens tema. Tag udgangspunkt i de to venners indbyrdes forhold, og hvad der sker imellem dem, da kvinden kommer. Skriv jeres bud på et tema ned.

Analyse af Under bæltestedet

Undersøg nu, hvordan temaet realiseres i filmen. I kan finde vejledning og hjælp til analysen i KortfilmCirklen og i Filmiske virkemidler.

- Karakterisér de to mænd – hvilke indre værdier besidder de? Hvordan kommer det til udtryk? Er scenen ved restaurantbordet udstyret med nogle 3.dimser? Hvis ja: Hvad betyder de?

- Hvordan udvikler historien sig? Find fremdriftselementer som fx varslinger og parallelklip

- Under bæltestedet er bygget op i overensstemmelse med plot-point-modellen. Find de afgørende to vendepunkter.

- Undersøg forholdet mellem historieplanet oghandlingsplanet. Hvornår ved I mere, end personerne gør? Hvorfor skal vi vide mere end i hvert fald én af personerne?

- Overvej, om der er tale om en plotdreven ellerkarakterdreven fortælling?

- Find eksempler på brug af virkemidler, der er med til at øge spændingen. Vær især opmærksom på beskæring, dvs. måden billedet rammes ind - se mere i Filmiske virkemidler og KortfilmCirkel.

- Diskuter slutningen. Præcisér jeres tema.

 

Sammenlign Sommersøndag  og Under bæltestedet

I har nu set og analyseret to forskellige fortællende kortfilm. Nu skal I sammenligne dem.

- Hvilke forskelle er der i stilen mellem de to film? Læs mere om filmens stil i KortfilmCirkel.

- Hvilken af filmene synes I er bedst? Argumentér for jeres synspunkter!

Ud af Genren

"Helium"

Forfilm

Se forfilmen.

1. Nedskriv dine umiddelbare tanker om filmen, hvilket indtryk gjorde forfilmen på dig, og hvilke forventninger har du til filmen?

 

Hvad tror du filmen tema er?

Se filmen,

 

Lav en fuldstændig analyse af kortfilmen "Helium", hvor du blandt andet kommer ind på:

 

- Filmens komposition(Du SKAL vælge en kompositionsmodel til analyse)

- Personkarakteristik af de medvirkende

- analyse og vurdering af diverse tredje dimser, hvilken effekt har de for filmen?

- Hvorvidt er der "tomme huller" i handlingsplanet, der gør vi selv fylder ud i historieplanet?

- Filmens tema, hvordan bliver filmens tema fremstillet?

- Perspektiver til et andet værk med samme tema, det må meget gerne være en anden kortfilm eller film.

 

- ekstra, her fylder I jo selv på:)

 

 

© 2023 by Nature Org. Proudly created with Wix.com

bottom of page